Orgel past perfect in dit kerkje

In het kleine Oud Katholieke kerkje in de Leeuweringerstraat werd zaterdag 2 juli 2022 het kerkorgel, dat eigendom is geworden van de Stichting Oud-Katholiek Oudewater, officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde door een concert van organist Bram Brandemann. Emeritus pastoor Hans Lippe zegende het orgel in.

Het gebeurde allemaal snel en onverwachts. In november 2021 was orgelbouwer Maarten Vos in de Oud Katholieke kerk. Hij is de bouwer of eigenlijk, de herbouwer van het kleine traporgeltje en is tevens eigenaar. De Stichting had het orgel al sinds 2001 in bruikleen van hem. Toen Maarten aan het bestuur vertelde dat hij iemand had gevonden die het orgel wilde kopen moest er snel gehandeld worden om het mooie orgeltje te behouden voor de kerk in Oudewater. Bestuurslid Corine Brouwer vertelt “We hebben diezelfde middag het besluit genomen met het bestuur dat wij het orgel wilden kopen.” En zo gebeurde het. “Er is geen orgel dat zo perfect hier past. We willen als Stichting graag de kerk compleet houden en daar hoort een orgel bij. Een kerk zonder orgel is een kerk zonder ziel.”

Orgelbouwer is echte klankartiest

De voorgeschiedenis van het traporgel is bijzonder. Toen Maarten Vos het orgel in 1990 kocht was het een wrak. Hij restaureerde het in dezelfde eclectische stijl als van de Oud Katholieke kerk. Het orgel stamt uit 1875. Het heeft nu een eiken kleur, maar het was voorheen grenen. Het is een kabinetorgel. of ook wel een ‘Positief’ genoemd, het zou ook in een huiskamer passen. Organist Bram Brandemann kent Maarten Vos goed. Bram bespeelt het orgel deze middag. “Ik kan eigenlijk helemaal geen harmonium spelen,” zegt hij lachend tegen zijn publiek. Want het traporgeltje moet aan de gang blijven door de lucht die door de pijpen gepompt wordt. Slechts tweemaal is er even een geluidsdipje te horen tot vermaak ook van het publiek. Maar Bram Brandemann laat het orgeltje dansen en zingen met muziek van Haydn en Bach, en nog wat improvisatie. Een lust om naar te luisteren. Organist Bram noemt Maarten Vos “Een echte klankartiest. Hij heeft iets heel muzikaals gemaakt. Het orgel speelt zo licht, hij wist precies welk klankbeeld hij wilde hebben.” Dat het licht speelt wordt de toehoorders wel duidelijk. Het orgel is één en al vrolijkheid. Een vast bezoeker zegt; “Zo hebben we het orgel nog nooit horen spelen!” In de afgelopen weken is het orgel nog eens extra opgeknapt en alle 204 pijpen zijn er uit geweest en schoongemaakt. Het begint aan een nieuwe ronde met de zegen van pastor Lippe met de woorden “Wij bidden U, wil dit orgel, dat tot Uw lof werd gebouwd en gerestaureerd zegenen.” Burgemeester Danny de Vries bracht de felicitaties namens de gemeente over.

Ook al is er geen Oud Katholieke Parochie meer in Oudewater het kerkje en het orgel zullen door de Stichting zo goed mogelijk bewaard blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *